Visa häst vid hand
Att kunna visa häst vid hand på ett korrekt sätt är bra i flera situationer, exempelvis vid besiktning på tävling, veterinärundersökning, utställning, uppvisning eller försäljning.
Hästen ska vara utrustad enbart i träns med tyglar. Benskydd, täcken och annan utrustning bör tas av för att observatören ska kunna se hela hästen.
Du som visar hästen ska ha på dig prydlig och praktisk klädsel. Du bör alltid använda hjälm och handskar för säkerhets skull. Du bör ha skor som sitter bra på fötterna och är lätta att springa i så att du inte snubblar. Om du till exempel vid tävling har ridstövlar på dig bör du ta av eventuella sporrar för att minska snubbelrisken. I ytterhanden kan du med fördel ha ett dressyrspö som hjälpmedel. På utställning ska du ha ljusa/vita byxor och mörk tröja utan luva.
När du visar häst vid hand ska du alltid befinna dig vid hästens vänstra bog. Du ska gå på en rak linje och alltid vända hästen ifrån dig. Hästen ska röra sig villigt och energiskt så att den visar upp sina gångarter på bästa sätt.
I skritt håller du höger hand ca en decimeter under bettringarna, håll så att du har ditt pekfinger mellan de två tyglarna. På så sätt blir det enklare att kontrollera hästen. I vänster hand håller du tygeländen samt eventuellt spö. I trav tar du även tygeländen i högerhand, så att vänsterhanden blir fri. Detta är för att du inte ska trassla in dig om du råkar snubbla. Var noga med att bromsa hästen till skritt innan du vänder den och travar åt andra hållet.
Vid uppställning ska hästen stå med den ”öppna” sidan mot betraktaren på ett avstånd av ca fyra meter. Det innebär att hästen står med vänster fram- och bakhov längre ifrån varandra än höger fram- och bakhov om domaren/veterinären står på vänster sida om hästen, och tvärt om om han/hon står på höger sida. Du som visar hästen ska stå mitt framför den med en tygel i varje hand, ca en decimeter nedanför bettringarna. Vill betraktaren se hästen framifrån tar du ett steg åt sidan utan att släppa hästen med blicken.
När hästen visas ska du som förare kunna säga ditt namn, hästens namn, dess stam, kön, ålder, färg och tecken.