Visitering

Visitering innebär att du kontrollerar allmäntillståndet hos din häst. Detta bör du göra varje dag för att upptäcka skillnader i hästens beteende som kan vara tecken på att den inte mår bra. Ju bättre du lär känna din häst, desto lättare kommer du ha att upptäcka och tolka eventuella förändringar.

Exempel på saker du bör vara uppmärksam på varje dag är

  • Hästens kroppshållning – beter sig hästen som vanligt? Verkar den lugn eller stressad? Är flankerna uppdragna eller avslappnade? Belastar den alla benen lika mycket?
  • Boxen – har hästen ätit upp sitt foder? Har den bajsat/ kissat och druckit som vanligt? Ser bädden ut som den brukar eller verkar hästen ha varit orolig?
  • Kroppen – har hästen några sår eller svullnader? Är hårremmen slät och blank? Reagerar hästen som vanligt vid beröring eller är den öm någonstans?
  • Benen – är benen kalla och torra eller känner du någon värme eller svullnad?



Om du misstänker att din häst inte mår bra kan det vara en god idé att kontrollera hästens kroppstemperatur, vilopuls och andning. För att sedan kunna göra en bedömning måste du veta vilka värden din häst har när den är frisk. Gör helst dessa tester morgon och kväll under en normal vecka för din häst:

  • Kroppstemperatur – ta tempen med en vanlig febertermometer. Normal temperatur för häst är ca 37,5-38,5 grader.
  • Vilopuls – lättaste sättet att ta pulsen på din häst är att använda sig av ett stetoskop vid sadelgjordsstaden. Har du inte tillgång till ett stetoskop kan du känna pulsen med fingrarna bakom ganaschen. Normal vilopuls för häst är 28-40 slag per minut.
  • Andning – blöt handen och håll den framför hästens nos och räkna andetagen. Normal andningsfrekvens är 8-15 andetag per minut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0