Bett

Det finns mängder av olika bett med olika funktioner. Du ska sträva efter att kunna rida din häst på ett så milt bett som möjligt men ibland är det nödvändigt att rida med ett något skarpare bett. En sak som är viktig att tänka på är att bettet aldrig blir starkare än ryttarens hand. Om du är hård och stum i handen blir alla bett mer eller mindre skarpa. Om du däremot är mjuk och följsam i din hand är även det skarpaste bettet "snällt" mot hästen.
Se alltid till att få hjälp av en erfaren person vid tillpassning av bettet. Ett bett som sitter felaktigt kan orsaka hästen stora smärtor och onödiga skador.

Här är några av de vanligaste betten:


På bilden ovan syns en mängd olika tränsbett. Tränsbett är milda och finns i olika former för att passa olika typer av ryttare och hästar. Som du ser är alla bett olika, vissa är tvådelade, vissa är tredelade och vissa är raka. Några har fasta ringar medan några har rörliga. Ett av betten har även en parerdel (längst upp till höger) för att ge lite extra effekt.


Ett hackamore är en typ av betsel som inte placeras i hästens mun. Denna typ av hjälpmedel kan vara ett väldigt bra alternativ för hästen med känslig mun eller hästar som nyligen dragit ut tänder. En hel del ryttare använder även hackamoret som ett komplement till vanliga bett. En sak som är viktig att tänka på är att hackamore är ett ganska skarpt "bett" med hävstångseffekt, därför ska det alltid monteras på tränset av en erfaren hästmänniska.

Ovan visas ett kandar, som består av ett bridongbett och ett stångbett. Kandaret används främst inom dressyr men används även på en del hopphästar. Detta är ett väldigt skarpt betsel och det är viktigt att det endast används av skickliga ryttare.


En pelhamstång är tillverkad för att efterlikna kandaret, skillnaden är framförallt att pelhamet bara består av ett bett. Pelhamstången används ofta på mycket heta hästar som har en förmåga att försöka dra iväg med sin ryttare.


Stigbettet kan användas då du ska leda en vild häst. Detta bett används framförallt på hingstar och galopphästar eftersom de ofta är ganska vilda. Stigbettet används inte vid ridning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0