Ergonomi

När du är i stallet är det bra att du har på dig kläder som tillåter att du rör på dig utan att de går sönder eller begränsar din rörelseförmåga. Det är bra att ha flera lager med kläder så att du kan anpassa klädseln genom att ta av en tröja om du blir varm eller ta på dig en om du fryser. Undvik kläder som gör att du lätt kan fastna, exempelvis luvtröjor. Välj gärna kläder med mörka färger där smutsfläckar inte syns lika mycket.

När du arbetar i stallet bör du tänka på att inte utföra rörelser som sliter alltför mycket på din kropp. Det kan handla om att du vänder hela kroppen när du ska slänga gödsel i skottkärran istället för att bara vrida överkroppen, vilket skapar ett onödigt och skadligt vridmoment. Om du lyfter hö- eller ströbalar eller andra tunga saker kan du tänka på att lyfta med benen istället för med ryggen för att minska risken för ryggskador.

Ett tips är att försöka utföra arbetet med både höger- och vänster hand. Är du högerhänt – prova att bära hinkar och rykta med vänster hand och tvärt om ifall du är vänsterhänt. Försök även att ibland hålla grepen eller kvasten åt höger om du vanligtvis håller den åt vänster, och vice versa. Du sliter mindre på din kropp genom att variera ditt rörelsemönster och du bidrar till att göra din kropp mer liksidig. Detta kan du ha stor nytta av i din ridning, då din kropp blir rakare samtidigt som din koordination ökar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0