Fodertyper
Grovfoder
Gräs
Gräs är sedan utminnes tider hästens basföda. Oftast klarar sig hästen bra så länge den går i en hage med bra bete men eftersom gräsets näringsvärden sjunker och det slutar växa under hösten och vintern måste vi i Sverige komplettera med ett annat grovfoder under den här delen av året.
Halm
Om du har en tjock häst kan en idé vara att byta ut lite av det ordinarie grovfodret mot halm eftersom halmen har ett lägre näringsvärde. Det finns olika typer av halm men oftast faller havrehalm hästarna bäst i smaken.
Hö
Hö är ett av de allra vanligaste grovfodren och består av torkat gräs, örter och baljväxter. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att större stall byter från hö till hösilage. Detta beror på att hö är svårare att förvara, det bli lätt mögligt om det inte förvaras helt torrt. Hö passar bra till hästar med känslig mage som inte riktigt tål det blötare hösilaget. En annan fördel med hö är att det förvaras i relativt små balar, detta passar ofta bättre i mindre stall.
Hösilage
Skillnaden mellan hö och hösilage är att hösilaget inte har torkats lika länge som höet. Hösilage förvaras i stora balar täckta med plast vilket gör att de kan stå ute i alla väder. Det är viktigt att tänka på att det inte får gå hål i plasten, då tränger syre in i balen och den kommer att mögla. Därför måste en öppnad bal förbrukas inom max en vecka, gärna mindre för att den inte ska bli dålig.
Ensilage
Ensilage är ett grovfoder som framförallt används till kor, men det kan även ges till hästar. Ensilage är egentligen ett väldigt bra fodermedel men eftersom det är svårhanterligt på grund av dess höga vatteninnehåll (balarna blir tunga samt fryser vintertid) fodras hästar sällan med det. Skillnaden mellan hösilage och ensilage är att det sistnämnda innehåller mjölksyra som producerats av mjölksyrebakterier och vatten i en syrefattig miljö.
Lucern
Lucern är ett bra komplement om höet eller hösilaget har ett lågt proteinvärde (läs mer om det här). Om din häst blir för pigg av att äta havre kan du även byta ut havren mot lucern.
Kraftfoder
Havre
Havre är det absolut vanligaste kraftfodret och finns i tre olika former; hel, krossad och stöpt. Hel havre består av hela havrekärnor och är den typen av havre som har bäst hygienisk kvalitét. Nackdelen med hel havre är att den kan vara svår att tugga för hästar med dåliga tänder. Krossad havre har en mycket kortare hållbarhetstid än hel havre, den bör fodras inom 14 dagar för att näringsinnehållet ska vara tillräckligt högt. Fördelen med krossad havre är att den är lättuggad. Om du häller kokande vatten på hel havre och låter det stå till dess att havren inte är varmare än hästens kroppstemperatur har du tillverkat stöpt havre. Fördelen med den stöpta havren är att den gör det lätt för hästen att ta upp alla näringsämnen. Nackdelen är att den tar tid att göra.
Korn
Om din häst har lätt att tappa vikt kan det vara en bra idé att fodra den med korn. Eftersom korn har en mycket hård kärna ska det alltid fodras krossat eller stöpt. Korn kan även fungera som ersättning om din häst blir för pigg av att äta havre.
Majs
Majsen ska ges i krossad form och används på grund av dess höga energivärden. Majs innehåller även selen vilket är ett bristfälligt ämne i svenska jordar.
Färdigfoder
Det finns en mängd olika sorters färdigfoder av olika sammansättning för att passa olika typer av hästar och deras näringsbehov. Oftast förekommer de i pellets- eller müsliform. De sammansatta fodren är praktiska eftersom du slipper köpa flera olika fodertyper och tillskott. Nackdelen är att de ofta är dyrare än till exempel ren havre.
Saftfoder
Betfor
Betfor är gjort av torkade sockerbetor och är ett väldigt energirikt foder. Betfor ska alltid läggas i blöt i minst en timme innan du utfodrar med det eftersom den annars sväller inuti hästens mage och orsakar kolik. Uppblött betfor kan vara ett bra sätt att få i hästen vatten vid till exempel tävling.
Melass
Om din häst inte äter sin mat kan du blanda i lite utspädd melass i resten av kraftfodret. Melass är väldigt smakrikt och bör endast ges i mindre mängder eftersom det innehåller väldigt mycket socker.
Vitaminer och mineraler
Ofta behövs inga extra vitamin- eller mineraltillskott så länge du har en bra, välbalanserad foderstat. Hästar som tränas hårt kan dock behöva extra tillskott. Ett tips är att på hösten och våren ge hästen extra B-vitaminer eftersom det underlättar pälssättningen. Vill du läsa mer om vilken funktion olika vitaminer har i hästens kropp kan du klicka här.