Första hjälpen

Om en olycka skulle inträffa kan en skada snabbt behöva behandlas. Därför ska det i varje stall finnas ett första hjälpen-kit både för häst och människa. En fördel om en allvarlig skada skulle uppstå är om någon i stallet besitter grundläggande kunskaper inom första hjälpen. På så sätt minskar risken för att en skadad person behandlas på ett sätt som förvärrar skadan ytterligare.

 

Detta bör finnas i ett stallapotek:

Bomull

Brems

Desinfektionsmedel

Jodopax

Febertermometer

Förbandsmaterial

Kylande omslag

Liniment

Sax

Värmande omslag

 

Första hjälpen för människor

 

Andning, blödning och chock (ABC) är tre tillstånd som alla bör ha kunskap om.

 

Andning

Om personen slutar andas kan man behöva tillämpa hjärt- och lungräddning. Detta kan du läsa mer om här: http://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Sa-fungerar-hjartat-och-lungorna/Hjart-lungraddning/

 

Blödning

Om en person blöder kraftigt ska den blödande kroppsdelen placeras i högläge (högre än hjärtat) för att minska blodtillförseln. Ett bandage ska läggas för att minska eller stoppa blödningen i väntan på ambulans. Du lägger ett bandage genom att placera en steril kompress över såret, lägga ett lager bomull över kompressen och linda hårt runt med en elastisk linda. Om blödningen är mindre kan det räcka md att rengöra såret med desinfektionsmedel och därefter sätta ett plåster för att undvika att smuts kommer in i såret.

 

Chock

Hamnar en person i chocktillstånd kan du med fördel lägga personen ner med benen högre än huvudet för att öka blodtillförseln till hjärnan. Personen ska hållas varm med hjälp av filtar eller liknande. Chock är ibland symptom på inre blödningar, därför ska man inte erbjuda en chockad person vatten då vattnet kan förvärra de inre skadorna.

 

Vill du läsa mer om ovanstående tillstånd kan du klicka här: http://www.forstahjalpen.se/

 

Första hjälpen för hästar

 

För hästar ser första hjälpen lite annorlunda ut eftersom det ofta rör sig om andra typer av situationer. Vid allvarliga akuta skador ska veterinär alltid tillkallas. Se till att numret till veterinären alltid finns lättillgängligt så att du slipper leta efter det i en stressad situation.

 

Sårskador

Har hästen ett öppet sår kan du lägga om det på samma sätt som du gör på en människa. Är såret stort och öppet bör veterinär tillkallas för att sy ihop det, om inte kan du behandla det själv. Var alltid uppmärksam på eventuella sårfickor, ett sår som ser litet ut kan vara mycket större på insidan. Ett bandage bör täcka såret under de första dagarna för att minska infektionsrisken.

 

Om hästen fastnat

En annan akut situation som kan inträffa är att hästen på något sätt fastnat i boxen, hagen, stallgången, transporten eller någon annan stans. Hästar kan reagera på olika sätt om de fastnar, vissa får panik och kastar sig åt alla håll för att komma loss medan vissa står paralyserade av skräck.

 

Det är alltid viktigt att du sätter din egen säkerhet först, även om hästen står still för stunden ska du vara mycket försiktig är du närmar dig den. När du kommer fram till hästen kan du med fördel sätta en brems runt mulen på den för att paralysera nervsystemet och på så sätt göra hästen mindre känslig för smärta. Då hästen är bremsad kan du mycket försiktigt försöka lirka loss den, men var hela tiden beredd på att snabbt kunna förflytta dig om hästen skulle kasta sig. Om hästen har rullat fast i boxen eller spiltan kan du behöva dra den rätt med hjälp av någon form av rep. Även här ska du sätta din säkerhet i första hand, närma dig inte hästen om du riskerar att utsättas för fara.

 

Kolik

Om hästen uppvisar ett beteende som visar på att den har kolik ska veterinär rådfrågas och eventuellt kallas in. Beteenden man ska vara uppmärksam på är om hästen rullar sig eller ligger ned ovanligt mycket, hugger mot magen, saknar tarmljud, andas häftigt, darrar eller svettas. Beroende på vilken typ av kolik hästen har kan lätt motion i form av kortare promenader räcka för att koliken ska försvinna. Ibland måste dock en veterinär kallas in för att injicera kramplösande medel eller, i värsta fall, genomföra en buköppning på hästen.

 

Så här ska du gå tillväga om du misstänker att din häst har fått kolik:

1.     Gör en översikt av situationen, vilket typ av symptom uppvisar hästen? Mät om möjligt kroppstemperatur och puls på hästen och jämför med dess normalvärden.

2.     Lyssna efter tarmljud genom att lägga örat mot hästens flank. Om inget ljud hörs innebär det att hästens matsmältningsfunktion är inaktiv och då ska veterinär omedelbart kontaktas.

3.     Kontrollera om hästen har lämnat någon avföring i boxen och vilken konsistens den har. Om ingen avföring finns i boxen är koliken troligtvis förstoppningsrelaterad. Ta då bort maten och gå korta promenader med hästen.

 

Efter att koliken gått över bör hästen inte ansträngas hårt på några dagar och du bör se efter den ett par gånger extra per dag för att kunna uppmärksamma eventuella återfall.

 

Brutet ben

Om hästen hittas blockhalt (vägrar stödja på ena benet) i hagen eller boxen kan den ha brutit eller fått en fraktur i ett ben. Vid en sådan här skada måste en veterinär tillkallas som kan bedöma situationen och behandla därefter. Ett tillstånd med liknande symptom som ett benbrott är om hästen har fått en hovböld.

 

Hovböld

Hittar du hästen blockhalt i boxen eller hagen eller om den är oförklarligt halt kan den ha fått en hovböld. Vid misstanke om hovböld ska en hovslagare tillkallas som kan ställa diagnos. Eventuellt kan han eller hon tömma bölden på var och lägga om hoven med ett omslag som motverkar infektioner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0