Giftiga växter

För att undvika att din häst blir förgiftad är det bra om du lär dig hur de giftiga växterna ser ut. Då kan du plocka bort dem från hagen innan du släpper din häst där. Tänk dock på att vissa växter är giftiga även för människor! Försök att slå av växterna eller gräva upp dem helt innan de hinner fröa av sig, då minskar risken för spridning. En annan lösning är att helt enkelt stängsla av den del av hagen där de giftiga växterna förekommer så att hästarna inte kan komma åt dem.

Håll koll i hagarna och se efter om du hittar några nya växter som du inte känner igen. Slå då gärna upp dem, antingen i en flora eller via Internet för att ta reda på om de är giftiga eller inte.

Hästen har känsliga läppar som kan sortera bort olämpliga växter, då dessa oftast inte är smakliga. Risken för förgiftning ökar dock om betet börjar ta slut. Då hästarna ätit upp de oskadliga växterna kan de börja äta av de giftiga för att bli mätta. För att detta inte ska hända bör du flytta din häst till ett annat bete alternativt stödutfodra den.

Ett tips är att även kolla rabatter och liknande i närheten av stallet då många planterade buskar och trädgårdsväxter är giftiga för hästar.

Tecken som kan tyda på förgiftning:
- Hästen är trött/hängig, har dålig aptit
- Magproblem såsom kolik, diarré, förstoppning
- Hudreaktioner
- Gulnade slemhinnor
- Kramper och rörelsestörningar

Symptomen beror på vilket typ av giftig substans växten innehåller. Därför kan de variera mycket mellan olika individer och olika typer av växter. Vissa växter är giftiga redan vid mycket små mängder, medan andra kräver att hästen ätit stora mängder under en lång tidsperiod för att hästen ska påverkas. Om du misstänker att din häst blivit förgiftad, kontakta veterinär.

Exempel på giftiga växter:
Örnbräken, idegran, stånds, påskliljor

Lästips: Giftiga växter ABC från Krafft


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0