Hoven

Kvalitén och konditionen på hästens hovar påverkar det arbete hästen kan utföra tillsammans med dig som ryttare eller kusk, därför är det viktigt att du ser till att hovarna sköts på rätt sätt. Hovarna ska verkas och eventuellt skos om regelbundet av utbildad hovslagare, vanligen med 6-8:e vecka. Det är viktigt att arbetet utförs av en skicklig yrkesperson, då han eller hon kan rätta till eventuella skevheter medan ett felaktigt utfört arbete kan orsaka stora skador hos din häst. Var kritisk och ställ frågor till din hovslagare om det är någonting du undrar över.


Något du själv kan göra är att gå en kurs och därmed få en så kallad "tappskokompetens". Du får då lära dig att rätta till en tappad sko, raspa hoven samt slå på skon igen i de gamla sömhålen så att din häst kan arbeta som vanligt fram till att hovslagaren kan komma.


Det du kan göra i den dagliga skötseln av hovarna är att kratsa ur dem noga, särskilt före och efter ridning. Se till att miljön i hagen är så ren och torr som möjligt, även om det inte alltid är så lätt under leriga vintrar. Tvätta eller borsta av leran från hovarna innan du ställer hästen i boxen. Hovarna mår inte bra av för mycket fukt, då kan de bli mjuka och bakterier kan bilda röta i hovarna samtidigt som risken för hovbölder ökar. Om hovarna luktar illa eller du ser något vitt i strålen eller på sulan kan din häst ha fått hov- eller strålröta. Hovarna behöver då om möjligt en torrare miljö samt desinficeras med exempelvis väteperoxidlösning. Hovarna mår heller inte bra av att bli för torra, då ökar risken för att de spricker.



Hovens delar





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0