Lastning
Ett tips om du och din häst inte är så vana vid lastning är att träna några gånger, så att ni slipper bli stressade för att det inte fungerar på en gång den dag ni har en tid att passa.
Lasta på
Lasta aldrig ensam om du inte är mycket van! Ha minst en, gärna flera medhjälpare med dig. Försök lasta hästen på en så ostörd plats som möjligt. När hästen är lugn leder du den rakt mot transporten och ser till att hästen har uppmärksamheten framåt. Svänger den ändå ut med bakdelen åt sidorna kan du ha medhjälpare som står bredvid och motar lite försiktigt. Stressa aldrig upp dig själv, eller hästen genom att börja skrika eller slå på den! Be då hellre dina medhjälpare att sätta upp en lina på varje sida om transporten som ”infångare”. Då ser hästen att det bara finns en väg – rakt fram, in i transporten. Att försöka locka in en häst med hjälp av godis fungerar sällan, men det är bra att belöna hästen när den gått hela vägen in.
Inne i transporten
Väl inne ber du dina medhjälpare att stänga bommen/dörrarna bakom hästen och därefter luckan. Först när det är gjort binder du fast hästen i grimskaftet, så att hästen inte ska få panik och kasta sig bakåt innan allt är stängt och bli hängande i grimskaftet. Ingen får gå bakom luckan, om hästen då kastar sig bakåt får man luckan över sig! När allt är stängt kan du alltså binda upp hästen, relativt kort så att den inte kan lägga sig eller hoppa över frambommen men ändå så att den kan röra huvudet och hålla balansen.
Lasta av
När du ska lasta av börjar du med att ta loss hästen och hålla i den med hjälp av ett grimskaft fäst i bettet. Av samma anledning som vid pålastningen ber du, när hästen inte är fastbunden längre, dina medhjälpare att börja öppna luckan och bommen. Be hästen att backa ut långsamt och försiktigt. Håll dess huvud rakt så ökar chansen att hästen också backar rakt och inte ramlar ner på sidan av rampen. Medhjälparna står med fördel även nu vid sidorna och kan mota lite lätt om hästen skulle backa snett.