Mockning

I hästens box ska golvet vara täckt med någon form av strö för att underlaget ska bli mjukt och halkfritt, och för att boxen ska bli lättare att rengöra. Det finns ett antal olika typer av strö med olika för- och nackdelar. Du får helt enkelt välja det som passar dig själv och din häst bäst. Här finns några exempel på de vanligaste strötyperna:

Torv
Fördelar: Torv har relativt bra uppsugningsförmåga och är lätt att hantera. Gödseln kan användas som gödning vilket gör den lätt att göra sig av med. I många stall låter man människor komma och hämta gödsel till sina trädgårdar.

Nackdelar: Har en mörkbrun färg som ger en lite mörkare stallmiljö. Då torven ofta innehåller mycket vatten kan balarna frysa om de förvaras utomhus på vintern vilket kan göra dem svårare att hantera.

Spån
Fördelar: Har en ljus färg vilket kan ge känslan av en fräschare stallmiljö. Är lätt att hantera och har en väldigt bra uppsugningsförmåga.

Nackdelar: Kan vara dammigt och irritera luftvägar hos både häst och människa. Kan vara svårare att göra sig av med gödseln då den inte är lika attraktiv som gödningsmedel.

Halm
Fördelar: Ger en ljus stallmiljö och ett mjukt underlag för hästen (vilket är viktigt vid till exempel fölning). Många hästar tycker om att plocka och äta av halmen vilket ger dem sysselsättning och tillfredsställer deras tuggbehov vilket kan leda till en lugnare stallmiljö. Halm innehåller oftast inte så mycket energi, så halm kan användas även till överviktiga hästar. Halmen kan då komplettera foderstaten för att hästen ska kunna uppfylla sitt dagliga tuggbehov.

Nackdelar: Har inte så bra uppsugningsförmåga, vilket gör att du kan behöva lägga ett lager av exempelvis spån under för att underlaget inte ska bli halt. Kan bli tungt att hantera och tar mycket plats vid förvaring och efter utgödsling. 

Spån-/halmpellets
Fördelar: Tar liten plats vid förvaring då den packeteras som pellets i säckar. När du strör upp boxen vattnar du lätt på pelletsen som då sväller och finfördelar sig över underlaget.

Nackdelar: Kan ha en något sämre uppsugningsförmåga än till exempel spån eller torv.


Du kan även välja vilken typ av bädd du vill ha. En permanentbädd där du bara tar ut bajset och eventuellt blött strö vid ytan kan spara dig mycket tid. Du slänger ut relativt lite strö varje dag, vilket gör att bädden växer i tjocklek tills du mockar ut alltihop (vanligen ca en till två gånger per år). För att hygienen ska hållas krävs att ingen rör om eller gräver i boxen, varken du eller hästen. Händer det kan skadlig ammoniakgas från urinen tränga upp och försämra stallmiljön.

En växelströbädd kan ta lite längre tid att sköta varje dag då allt smutsigt och blött strö tas bort varje dag. För en häst som rör runt eller gräver är detta en bättre lösning än permanentbädden då hela bädden består av rent strö och du som människa slipper att mocka ut en tung bädd varje år.

Det går åt ungefär lika mycket strö till de båda typerna av bäddar om de sköts rätt. Permanentbädden kräver konstant påfyllning av strö för att hålla hästen avskild från det smutsiga ströet medan växelströbädden kräver ersättning i form av rent strö då smutsigt strö slängs ut dagligen.

I samband med mockningen gör du en del av den dagliga visiteringen, där du kollar att allt i boxen ser ut som det brukar (läs mer om det HÄR). Om hästen inte är ute i hagen när du ska mocka börjar du med att binda upp hästen, antingen i boxen eller utanför på stallgången så länge hästen hålls under uppsikt. Börja med att ta ut gödselhögar och blött strö längs med väggarna och jobba dig in mot mitten. Lägg det rena ströet längs väggarna under tiden och jämna ut bädden när allt smutsigt och blött strö är ute. Lägg till sist in nytt strö vid behov. Gör även rent i krubba och vattenkopp/vattenhink med hjälp av till exempel en svamp och lite vatten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0