Nosgrimmor

Nosgrimmor finns i många olika former, var och en med sin egen funktion. Du bör välja en nosgrimma som sitter bra på din häst och inte trycken på tänderna. Det är viktigt att du spänner nosgrimman så löst att du kan få in minst två fingrar mellan den och hästens nosrygg.

En sak som är bra att tänka på är att nosgrimmans funktion sällan är att stänga hästens mun. Om hästen gapar beror det ofta på andra orsaker och då är det bättre att hitta orsaken i stället för att försöka tvinga bort symptomen.

Här är några av de vanliga nosgrimmorna:


Ovan kan du se en aachennosgrimma (till vänster) och en engelsk nosgrimma (till höger). Denna typ av nosgrimmor är de vanligaste på våra ridhästar och knäpps innanför sidostyckena, ovanför bettet. Aachennosgrimman består av en nosgrimma med tillhörande snokrem. Snokremmen, eller nosremmen som den även kallas, knäpps nedanför och framför bettet och används om hästen har en förmåga att öppna munnen under ridning. Mellan snokremmen och hästens mule bör du få in minst två fingrar.


Pullarnosgrimmor används ofta på hopphästar som gärna vill dra iväg över eller mellan hindren. En pullargrimma sitter som ett kors mitt upp på hästens nosrygg och knäpps undertill. En fördel med pullargrimman är att du enkelt kan ändra dess tryckpunkter genom att justerna spänningen på två ställen.


Remontgrimma används oftast på unga hästar som ännu inte vant sig vid att ha bett i munnen. Remontgrimman knäpps nedanför och framför bettet och är bra för hästar som gärna går och tjafsar med munnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0