Säkerhetstips

Många situationer i stallet där du eller hästen riskerar att skada er kan undvikas genom några enkla förändringar. Här kommer några tips på sådana förändringar:

Krokar och hängare
Vassa krokar som hänger i stallet utgör en skaderisk då hästen kan fastna i dem om den skulle råka gå för nära. Detta kan undvikas genom att vanliga krokar byts ut mot mjuka gummikrokar.

Täckeshängare

Många hästar har fastnat med underkäken i täckeshängare som sitter på utsidan av boxdörren. För att det inte ska hända kan du placera hängaren någon annanstans än på boxdörren, där din häst inte kan komma åt den. Vill du ändå hänga täcken på boxdörren kan du använda en hängare som ser ut lite som en repstege. När den typen av täckeshängare inte används hänger den rakt ner mot väggen och hästen kan då inte fastna.


Stallgången
När du har din häst uppbunden på stallgången är det bra att använda så kallade panikhakar. Om din häst skulle få panik kan du snabbt och lätt få loss den. Har du inga panikhakar kan du istället knyta fast balsnören i grimman och fästa de vanliga hakarna i balsnörena. Om hästen skulle få panik och kasta sig bakåt går balsnörena av så att hästen inte sitter fast längre.


Hjälm

Ett annat tips är att ha hjälm på dig så ofta som möjligt när du hanterar hästar. Många använder bara hjälm när de rider, men hjälmen kan vara en billig livförsäkring om du skulle råka få en spark när du hämtar hästen i hagen eller om hästen reser sig när du ska lasta.




Hästen

Hästar är flockdjur med stark flyktinstinkt. Detta är inte något vi människor kan träna bort hos våra hästar, därför är det viktigt att tänka på att även den snällaste och lugnaste hästen kan bli rädd och hoppa till när vi minst anar det.

En förutsättning för att kunna förutse och förebygga olyckor är att du lär dig att ”läsa” hästen. Även om alla hästar är olika och reagerar på olika sätt i olika situationer måste du som människa försöka förstå varför hästen reagerar som den gör. Är den rädd, har den ont eller förstår den helt enkelt inte vad du menar? Ett bra tips är att fråga dig själv; ”vad gjorde jag för fel?” istället för att utgå från att hästen bara är dum.


Uppgifter

För att undvika olyckor i stallet krävs att du utför uppgifter på ett korrekt sätt. Det kan innebära att du får lägga ner några sekunders, kanske minuters extra arbete, men du minskar skaderiskerna betydligt. Det kan handla om att gå några meter extra för att hämta grimskaftet istället för att leda in hästen från hagen i bara grimman. Det tar lite längre tid, men den dag hästen hoppar till och du tappar den, eller ännu värre fastnar med fingrarna i grimman och rycks med, kommer du att ångra att du inte hämtade grimskaftet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0