Sjukdomar

Kolik

Kolik är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakar hästen smärtor i buken, alltså är kolik inte en sjukdom i sig utan snarare en typ av symptom. Det finns olika typer av kolik, till exempel sandkolik, gaskolik och förstoppningskolik. För att förebygga kolik ska du vara noga med att inte göra tvära foderbyten, låt hästen långsamt vänja sig vid den nya maten genom att blanda det nya och det gamla fodret i ett par veckor. Se till att hästen alltid har tillgång till rent vatten och att den inte fryser. Om du fodrar din häst med betfor ska du alltid låta maten svälla tillräckligt länge innan du fodrar med en.


Mugg/rasp

Mugg orsakas av att bakterier tränger in i hästens karleder och infekterar huden där. Du känner igen mugg på grund av skorporna som bildas i karleden på hästen. Om skorporna sprider sig över skenbenet kallas sjukdomen för rasp. Du kan till viss del förebygga mugg genom att vara noga med hygienen i hagen och boxen samt genom att hålla hästens karleder rena. Du behandlar muggen genom att tvätta rent karlederna med vatten och mild tvål (ej parfymerad), försiktigt torka rent med en mjuk handduk och därefter smörja in karlederna med en mjukgörande salva. Det kan ibland vara svårt att behandla mugg själv, då kan du kalla in en veterinär som ger hästen antibiotika.


Fång

Fång är en allvarlig sjukdom som oftast drabbar lättfödda ponnyer som äter för mycket näringsrikt gräs. Den näringsrika födan leder till att hästen får en störning i tarmfloran som i sin tur leder till att hovsulans lamellager och suldel inflammeras. Om din häst står med frambenen långt framför sig, bakbenen långt under sig och vikten förskjuten bakåt är det läge att misstänka fång. Ytterligare ett symptom är att hästens hovar blir varma och en hös puls känns strax ovanför hoven.

 

Om du misstänker att din häst har fång ska du genast kontakta veterinär eftersom fång så småningom kan leda till så kallad hovbensrotation vilket ofta får en dödlig utgång. Du förebygger fång genom att succesivt vänja hästen vid kraftigare beten eller högre kraftfodergiva. Alla hästar kan få fång men oftast drabbar det mycket kraftiga hästar, alltså är det bra att vara noga med att hästen är lagom i hull.


Hästinfluensa

Hästinfluensa är idag en ganska ovanlig sjukdom i Sverige, mycket tack vare lagarna om regelbunden vaccination mot influensan. Alla hästar som tävlar måste vara vaccinerade och ofta gäller detsamma om du ska träna med din häst på en annan anläggning.

Hästinfluensa är ett virus som sprids genom luften. Om hästen blir smittad kan den få hög feber och nedsatt allmäntillstånd. En drabbad häst ska om möjligt isoleras för att inte smitta övriga. När samtliga hästar återigen är friska ska hela stallet rengöras pedantiskt, även utrustning, redskap och allt annat som direkt eller indirekt kan ha varit i kontakt med smittade hästar.

 

Hästinfluensa har anmälningsplikt vilket innebär att du måste anmäla att ditt stall är smittat till ditt distrikt som därefter utfärdar varningar till övriga stall inom distriktet. Ett stall med hästinfluensa bör inte besökas av utomstående. Tänk på att även vaccinerade hästar kan få hästinfluensa, skillnaden är att influensan blir lindrigare på en vaccinerad häst.


Kvarka

En av de allvarligaste sjukdomarna en häst kan få är kvarka. Kvarka sprids genom luften och är mycket smittsamt. Symptomen på kvarka är framförallt de stora varfyllda bölder hästen får mellan ganascherna. Hästen får hög feber och det rinner tjockt, gult snor ur näsborrarna på den. Kvarka är mycket allvarligt och kan i vissa fall leda till döden, men oftast går det över efter några veckor om hästen behandlats med medicin.

 

Precis som vid hästinfluensa har du anmälningsplikt om ditt stall är smittat. Då samtliga hästar är friska ska stallet rengöras och desinfekteras innan andra hästar får besöka stallet. Observera att även kvarka kan smitta i andra hand, alltså till exempel genom en människa.


Korsförlamning

Korsförlamning är ett väldigt kritiskt tillstånd. Korsförlamning kan uppkomma av flera orsaker men oftast beror det på att du glömt dra ner hästens kraftfodergiva vid vila eller att hästen har frusit mycket. Korsförlamning innebär, vilket hörs på namnet, att hästens kors blir stelt eller till och med förlamat och detta orsakar stora smärtor. En veterinär måste genast tillkallas för att ge kramplösande. I lindrigare fall av korsförlamning verkar det kramplösande medlet och hästen blir återställd men i allvarligare fall blir hästen inte bättre och måste avlivas.

 

Du förebygger korsförlamning genom att vara noga med att sänka kraftfodergivan om din häst vilar och genom att hålla hästen varm, särskilt innan ett ridpass.

 

Stelkramp

Hästar kan, precis som människor, drabbas av stelkramp om de får sår som infekteras. Sjukdomsförloppet orsakar hästen mycket smärta, och få insjuknade hästar går att rädda. Därför bör alla hästar vara vaccinerade mot stelkramp. Hästen ska vaccineras med tre till fem års mellanrum. Vid akuta skador ger ofta veterinären en extra dos vaccin till hästen i förebyggande syfte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0