Stallmiljö

En bra stallmiljö är a och o för god hästhållning. Många av dagens hästar står inne en stor del av dygnet, och då är det viktigt att stallet är ”hästanpassat”. Det betyder att stallet framför allt är anpassat efter hästarnas behov, samtidigt som det är lätt för oss människor att sköta.

Hästar trivs vid en lägre temperatur än oss människor, ca 8-10 grader brukar rekommenderas i ett stall. Det är viktigt att stallet har bra ventilation så att hästarna inte riskerar att få problem med sina luftvägar.

Det är inte längre tillåtet att bygga nya spiltor, men de som redan finns är godkända för användning. Exakta mått på tillåtna boxar och spiltor för olika storlekar på hästar/ponnyer kan du läsa om på jordbruksverkets hemsida. Generellt gäller att hästen ska kunna röra sig obehindrat och kunna lägga sig ner utan svårigheter. Galler och väggar måste vara utformade så att skaderisken minimeras.




Inredning och utrustning i stallet får inte vara placerat så att hästarna riskerar att fastna eller skada sig. Krokar och täckeshängare på boxdörrar kan med andra ord vara en risk. Redskap såsom grepar, skottkärror m.m. bör förvaras i ett separat utrymme. Foder bör förvaras så att hästar, om de skulle komma lösa, inte kan nå det.

Bra ljus i stallet är en förutsättning för att du ska kunna se vad du gör, och därmed sköta din häst på bästa sätt. Naturliga ljusinsläpp i form av fönster är att föredra, men då det i Sverige ofta är mörkt både på morgonen och på kvällen under den del av året som hästarna står på stall behövs även lampor. Glöm inte att släcka ljuset under natten, hästarna sover precis som vi bättre i mörker.

Fönster, lampor och elsladdar ska även de vara placerade där de inte utgör någon skaderisk. För att minska risken för bränder i stallet bör lampor och lysrör placeras på säkert avstånd från brandfarliga föremål.

För att din häst ska trivas så bra som möjligt är viktigt att stallet är relativt tyst och lugnt. Skrik, bråk och onödigt spring hör alltså inte hemma där. Hästarna ska kunna slappna av och vila utan att bli störda och stressade. Skaderisken (både när det gäller hästar och människor) minskar även i en lugn stallmiljö, då hästarna inte lika lätt blir skrämda.

Det är inte bara vi människor som påverkar stallmiljön. Hästar som är stressade och slår i väggarna kan störa en i övrigt lugn miljö. Hästarna mår oftast bra av att kunna ha fysisk kontakt med varandra även när de står i sina boxar, men två hästar som inte kommer överens kan bidra till en orolig stallmiljö. Detta problem kan enklast lösas genom att någon av hästarna får flytta, kanske byta box med en annan häst.





Vill du läsa mer om specifika regler och bestämmelser kan du kolla på jordbruksverkets hemsida.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0