Transport

Före
Innan du börjar lasta din häst bör du se till att hästtransporten du tänkt använda är hel och ren, att alla lampor fungerar och att den är korrekt kopplad till godkänd dragbil. Golvet i transporten ska vara rikligt strött, gärna med exempelvis spån som har en bra uppsugningsförmåga. Har du halm i din transport riskerar du att golvet blir halt för din häst att stå på om den skulle kissa.

Tips
Ha alltid med dig en bra kniv, varma kläder och skor samt reflexvästar som du kan använda om en nödsituation skulle uppstå.

Har transporten en mellanvägg kan du ta ur den om du bara ska lasta en häst, alternativt ställa den lite åt sidan när du lastar så att hästen lätt kommer in. Många hästar tycker om att stå brett så att de får bättre balans. Andra tycker om att stå snett eller till och med bak och fram. Tycker du att din häst krånglar och bråkar under transport? Låna en annan typ av transport, eller kanske en liten lastbil, där hästen kan stå på ett annat sätt. Ett tips är även att installera en kamera så att du kan se vad hästen gör när du sitter i bilen.

Hästens utrustning
Hästen ska ha på sig lädergrimma, då den går sönder lättare än en nylongrimma som kan skära in i huden om hästen skulle fastna. Vid kortare resor (mindre än en timme) kan hästen även ha tränset (utan tyglar) på sig under grimman, då du helst ska lasta på och av i träns (alltid på tävling enligt tävlingsreglementet). När du lastar har du grimskaftet fäst i bettet medan du vid uppbindningen fäster det i grimman.

Hästen ska inte ha broddar på sig under transport, då de kan orsaka svåra skador om hästen skulle råka trampa eller sparka på sig själv. Risken för skador finns även då hästen inte är broddad, därför kan du sätta på transportskydd eller linda hästens ben om du vill ha extra skydd. Är det kallt bör hästen ha lämpligt täcke, beroende på hur tjock päls hästen har och hur tjocka täcken den är van att ha på sig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0